MILJENKO VUČKOVIĆ: Veselim se novim velikim investicijama i razvoju naše općine

MILJENKO VUČKOVIĆ: Veselim se novim velikim investicijama i razvoju naše općine

Došli smo do kraja još jedne godine, po čemu ćete vi najviše pamtiti 2022. godinu?

2022. definitivno je godina kojom Općina Klinča Sela okreće novu stranicu ka bržem gospodarskom razvoju. Nadam se da je i korona iza nas i svi problemi koje je stvarala. Mnogi projekti koji su pripremani godinama i koji nisu bili vidljivi fizički počeli su sa svojom realizacijom u 2022. Početak velikih investicija i projekata daje nam nadu i priliku za boljim uvjetima i životom što nas svakako raduje.

Godina je bila radna, nastavljena su brojna ulaganja u komunalnu infrastrukturu i ostale sadržaje javne namjene, u čemu ste imali i suport Ministarstava i Zagrebačke županije. Jeste li zadovoljni intenzitetom potpora koje ostvarujete za projekte koje prijavljujete?

Ovisno od projekta do projekta intenziteti potpore su različiti. Svakako želim zahvaliti Zagrebačkoj županiji na prekrasnoj školskoj dvorani. Kada govorimo o potporama treba naglasiti da dobro pripremljen projekt može računati i na financijske potpore. Međutim, nije dovoljno dobiti sredstva, puno je problema i tijekom provođenja projekata, a to najbolje znaju oni koji koriste EU sredstva. Općina Klinča Sela zajedno sa svojim udrugama uspješna je u realizaciji projekata sufinanciranih iz EU fondova što je dodatni poticaj razvoju naše općine, na što sam posebno ponosan.

Kao načelnika, zasigurno Vas veseli sve veća gospodarska aktivnost na vašem području gdje je SPAR Hrvatska započeo s višemilijunskom investicijom, a najavljene su i nove velike investicije.

Kao načelnika, ali i kao stanovnika općine veseli me činjenica pokretanja ovakvih investicija. U naredne tri godine bit će vidljivo ono što se pripremalo godinama, a većini nije bilo vidljivo. Pojedinci su bili vrlo kritični i govorili da od svega ništa, da je lokalna uprava nesposobna dovesti investitore i slično. Nisu bili upoznati s mnogo aktivnosti i prepreka koje prethode ovako velikim investicijama. Pohvale investitora o razini suradnje i potpore od strane Općine projektima najbolji su dokaz efikasnosti. Sada je došao trenutak kada će rezultati biti fizički vidljivi kroz tri velike investicije u tri gospodarske zone i to u naredne dvije godine. Spar je krenuo sa svojom investicijom izgradnje logističkog centra od 75 000 kvadratnih metara u Donjoj Zdenčini.

U 2023. kreće još veća investicija u zoni Gornja Zdenčina investitora tvrtke LOG EXPERT TWO koja planira graditi 110 000 kvadratnih metara objekta. U gospodarskoj zoni Klinča Sela LESNINA -H planira također izgraditi svoja skladišta ukupne površine 40 000 kvadratnih metara. Naravno da me to sve veseli. jer je to potvrda dobrog rada, a osim toga sve zajedno će se osjetiti u proračunu općine.

Kakve su projekcije novog proračuna za 2023. koji je po prvi puta donijet u novoj valuti – euru?

Proračunom smo predvidjeli nastavak investicija na području naše općine, ali i sredstva za potpore i subvencije našim poljoprivrednicima i gospodarstvenicima. Veliki dio sredstava namijenjen je našim mještanima, studentima, đacima, roditeljima i socijalno ugroženima za što izdvajamo četvrtinu proračuna. Nova valuta i prelazak na euro je nešto na što se svi moramo naviknuti i to ne vidim kao problem nego kao prednost pogotovo za gospodarske subjekte kojima se ovime mnoge stvari pojednostavnjuju.

U radu ste do sada imali suport svojih suradnika, kao i Općinskog vijeća. Kako ocjenjujete sadašnju suradnju s Vijećem?

Suradnja je daleko bolja i konstruktivnija nego u prethodnom sazivu. Zadovoljan sam jer vodimo konstruktivne rasprave, a vidljiv je i stav da nismo na suprotnim stranama, ako pripadamo različitim političkim opcijama što svakako doprinosi donošenju kvalitetnijih odluka.

Kakvi su planovi za 2023. godinu?

Prije svega namjeravamo pripremati nove projekte i provoditi započete. Imamo nekoliko potpisanih ugovora za provedbu, a tu bi svakako naglasio projekt Sportskog centra Mladost Klinča Sela u koji će se uložiti gotovo 13 milijuna kuna. Gradit će se infrastruktura za gospodarske zone u što će se uložiti dodatnih 20 milijuna kuna. U svakom slučaju planovi su razvojni.

Posljednjih godinu dana sve se više govori o spajanju pa čak i ukidanju općina, kakav je Vaš stav po tom pitanju?

Moje mišljenje je da općine koje samostalno financijski i operativno funkcioniraju trebaju i ostati. Činjenica je također da bi se veliki dio manjih sredina raselio da nemaju svoju općinu. Dobar primjer za to je nama bliska Općina Žumberak. Mi svakako nismo u kategoriji općina kojima se predviđa ukidanje jer smo po svim službenim pokazateljima, prihodima i broju stanovnika daleko iznad prosjeka.