Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruga općine Klinča Sela provodi EU projekt “Tradicija u sadašnjosti”

Zajednica hrvatskih kulturno umjetničkih udruga općine Klinča Sela provodi EU projekt “Tradicija u sadašnjosti”

Svrha projekta “Tradicija u sadašnjosti” je omogućiti provedbu kvalitetnih umjetničkih aktivnosti temeljenih na potrebama djece i mladih s područja općine Klinča Sela. Projektom se osiguravaju kulturno umjetničke aktivnosti čime se povećava kvaliteta života, preveniraju teškoće mentalnog zdravlja, socijalna isključenost i krizne situacije te se osiguravaju jednake mogućnosti na ruralnom području.

-Projekt je osmišljen kako bi okupio članice Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga općine Klinča Sela u jedan zajednički projekt, kako bi se članice povezale i iskoristile mogućnosti koje pružaju fondovi Europske unije. Osim toga kroz projekt ćemo opremiti i naše članice informatičkom opremom, a između ostaloga očuvat ćemo i našu tradicijsku kultura- rekla nam je predsjednica zajednice Gordana Juranko te otkrila kako je za male svirače kupljeno 15 novih instrumenata.

Projektne aktivnosti uključuju; edukaciju o unaprjeđenju neposrednog rada s korisnicima kulturno umjetničkih aktivnosti, organiziranje radionica folklornog plesanja, organiziranje radionica folklornog sviranja, literarne radionice te izradu dviju monografija na temu povijesti zbornog pjevanja u Repišću te kulturno-povijene baštine Zdenčine, provedbu radionica izrade tradicijskih suvenira, organizaciju seminara za djecu i mlade o tradicijskim napjevima i plesovima, kao i unaprjeđenje volonterizma na području općine kroz provedbu raznih volonterskih aktivnosti.

-Kroz monografiju o kulturno-povijenoj baštini Zdenčine sačuvat će se sjećanja na događaje, običaje i ljude kojih više nema, a osim toga tu će se opisati i narječje, kajkavska ikavica kojim se nekad govorilo u Zdenčini. Isto tako, HSPD dr. Antun Radić koje sljedeće godine slavi 90-tu obljetnicu radi monografiju o svojoj tradiciji pjevanja, prvenstveno o muškoj sekciji, što je danas veliki raritet-ističe Juranko.

Projekt se provodi od 23. prosinca 2021. do 23. veljače 2023., a njegova ukupna vrijednost je 453.115,18 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 385.147,90 kuna te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 67.967,28 kuna.