Zdenčina 1562 s uspjehom odradila europski projekt „Društveni centar Zdenčina“

Zdenčina 1562 s uspjehom odradila europski projekt „Društveni centar Zdenčina“

U prostoru Stare škole u Zdenčini, danas je održana završna konferencija projekta „Društveni centar Zdenčina“, kojeg je unazad posljednje dvije godine provodila Udruga Zdenčina 1562.

Projekt je u iznosu 1.987.946,71 kuna financiran iz Europskog socijalnog fonda „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice – učinkoviti ljudski potencijali“.

-Dobivena sredstva upotrijebili smo za uređenje Stare škole Zdenčina, provedbu kreativnih radionica u sklopu kojih je odrađeno 2400 sati radionica kroz dvije godine trajanja projekta. Na mjesečnoj razini imali smo više od 40 aktivnosti, što je vrlo opsežan program koji smo proveli- kazala je predsjednica Udruge Zdenčina 1562 Gordana Juranko, ističući kako je sada cilj održati ovaj projekt samoodrživim.

Iznimna vrijednost projekta leži u činjenici kako je uređenjem Stare škole dobiven prostor za etno zbirku, a Klinča Sela su dobila novi prostor za knjižnicu. Između ostaloga, projektom “Društveni centar Zdenčina” provedene su radionice izrade nošnje, izrade uporabnih predmeta i suvenira, tradicijske arhitekture, kiparstva u drvetu, folklornog plesa i pjevanja, starih sportova i izrade rekvizita za njih, a održan je i niz zanimljivih i korisnih predavanja.

-Hvala svim partnerima na projektu, a radeći zajedno na ovom projektu svi smo se bolje upoznali i naučili nešto jedni od drugih. Nadam se i budućim suradnjama, jer projekti se pišu i traže se novi natječaji- zaključila je Juranko.

Partneri Zdenčini 1562 na projektu bili su Općina Klinča Sela, Udruga EDUKA i Institut za razvoj tržišta rada.

-Potrudit ćemo se da i dalje imate razloga dolaziti ovdje u Staru školu. To znači da nastavljamo s drugim projektima koje pripremamo, a za koje vjerujem da će proći na Europskim fondovima. Vrijednost je imati ovakve udruge i projekte na području općine- rekao je na konferenciji načelnik Miljenko Vučković, naglasivši pri tome veliku važnost volontera.

Predsjednica EDUKE Renata Kobetić poručila je kako na kraju treba čestitati vodstvu Zdenčine 1562 na uspješno odrađenom poslu, jer to iziskuje jako puno posla i truda.

-Drago mi je što držite do tradicije ovoga kraja, jer upravo to treba prenijeti na mlade- poručila je Renata Kobetić, koja vjeruje kako će se započeta suradnja nastaviti i na nekim budućim projektima.

Darija Kireta iz Instituta za razvoj tržišta rada istaknula je kako su oni na ovom projektu puno naučili o tradiciji i kulturnim vrijednostima.