Zdenčina 1562 provodi 2 milijuna vrijedan EU projekt „Društveni centar Zdenčina“

Zdenčina 1562 provodi 2 milijuna vrijedan EU projekt „Društveni centar Zdenčina“

U prostoru Stare škole u Zdenčini, održana je uvodna konferencija projekta „Društveni centar Zdenčina“, kojeg je provodi Udruga Zdenčina 1562. Partneri Zdenčini 1562 na projektu su Općina Klinča Sela, Udruga EDUKA i Institut za razvoj tržišta rada.

-Ovim će projektom prostor Stare škole Zdenčina biti prilagođen za rad organizacija civilnog društva te za uređenje okoliša i provedbu radionica u koje će se uključiti mještani Zdenčine i okolnih mjesta- kazala je predsjednica Udruge Zdenčina 1562 Gordana Juranko, istaknuvši kako će se projektom očuvati povijest i tradicija.

-Provest ćemo čitav niz radionica, od radionice izrade nošnje, izrade uporabnih predmeta i suvenira, tradicijske arhitekture, kiparstva u drvetu, folklornog plesa i pjevanja, starih sportova i izrade rekvizita za njih do radionica povijesti i čitanja. Bit će organiziran i niz predavanja za poljoprivrednike s naglaskom na ekološku poljoprivredu te predavanja za poduzetnike i vlasnike šuma- o aktivnostima tijekom projekta će predsjednica.

Veliku podršku Udruga je u realizaciji projekta dobila od strane Općine i načelnika Miljenka Vučkovića, koji su i partneri na projektu.

-Iznimna vrijednost ovog projekta leži u činjenici kako će uređenjem Stare škole dobiti prostor za etno zbirku, a Klinča Sela će dobiti i novi prostor za knjižnicu- rekao je načelnik Vučković.

Projekt u iznosu 1.987.946,71 kuna financiran je iz Europskog socijalnog fonda „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice – učinkoviti ljudski potencijali“.